Nataša Teofilović (RS): a|symmetry

Animacija a|symmetry sestoji iz enega samega premika roke virtualnega lika. Virtualna roka se dotakne praznine virtualnega prostora. Gre za preizprašujoč in čuten dotik. Z multipliciranjem posamezni gib izgublja svojo edinstvenost in postopno se oblikuje enotna podoba. Tako z rotacijo, simetrijo, refleksijo in časovnim zamikom dobiva abstraktno obliko. Ta oblika spominja na žive sisteme in ima določene lastnosti simbolov, kot so mandale ali kakšne druge vrste živega, utripajočega univerzuma. Zaradi multiplikacije dobi vsak najmanjši, še tako počasen premik prsta v končni kompoziciji dramatičen poudarek in dodatno hitrost. Metoda kompozicije temelji na ideji (metafori) ustvarjanja sistemov pomena. Vsak posamezni in izoliran artefakt, v kolikor je podvržen nizu observacij, oblikuje centrično, stabilno, zanesljivo sliko, kot pri kalejdoskopu. Vsaka nepomembnost dobi pomen. Rezultat – končna slika, proizvedena s pomočjo običajnih, človeku podobnih elementov, pripoveduje zgodbo o enotnosti, nežnosti, ljubezni, človeški čutnosti in nepopolnosti (asimetriji), ki nas delajo edinstvene.

Bio

Nataša Teofilović je medijska umetnica katere novejša dela vključujejo digitalna okolja. Skozi prostorske ureditve in animacije dela raziskujejo zaznavo virtualnih karakterjev ter meje med virtualnimi in realnimi prostori.
Je prejemnica častne omembe na prvem tekmovanju Prix Ars Electronica Collide@CERN, njeno delo pa se je uvrstilo tudi v nagradni izbor žirije na 15. Media Arts Festivalu v Tokiu na Japonskem leta 2012. Razstavljala je v zbirki digitalnega muzeja Ars Electronica v Linzu (2007), na festivalu Incheon International Digital Art Festival (2009, Koreja), Shanghai eArts Festivalu (2007, Kitajska), festivalu DAT (2007, Singapore Science Centre), HTMlles 8 Festivalu, (2007, Montreal, Kanada) ter na dogodkih »Conversation«, (2001, Muzej sodobne umetnosti, Beograd, Jugoslavija) in »Out of Chaos – Media, Food, Industrial Products« (1996, Muzej sodobne umetnosti, Dunaj, Avstrija).

teofilovic a-symmetry nova

Video