ARHIV/ZGODOVINA

Pristop k digitalni umetnosti preko računalniških umetnosti temelji na zgodovinski kontinuiteti kreativne rabe računalnikov vse od leta 1995, temu pa se pridružujejo tudi sorodne predstavitvene oblike (radio, gledališče, televizija, računalniške igre, računalniške grafike, fraktali, digitalna glasba itd.). Za situacijo tistega časa je značilno »off-line« stanje – širokopasovna omrežja so bila redka in dostopna omejenemu številu uporabnikov. Avantgardna prihodnost računalniške resničnosti se je koncipirala zlasti v smeri humanoidnih robotov (temeljne ideje segajo v začetek 20. stoletja, določene mehanicistične napovedi pa tudi v 19. ali celo 18. stoletje), fraktalnih umetnosti in drugih »off-line« trendov.

Te teoretične in praktične zgodovinske smeri računalniške umetnosti se spreminjajo z razmahom informacijske družbe, interneta, mobilnih telefonij in posledično družbenih omrežij. Ena najpomembnejših posledic hitrega pretoka informacij je prodor v skrite znanstvene raziskovalne sfere genetike, sintezne biologije, medicine, jedrske fizike, astrofizike, kemije, matematike, bioinženiringa, pa tudi oblikovanje interdisciplinarnih povezav, ki se že udejanjajo na vseh področjih.

Neenakomeren družbeni napredek postaja vse bolj očiten; najbogatejši Zemljani so med drugimi tisti, ki so iztržili kapital vratolomnih dimenzij s prodajo in razvojem računalniškega hardvera in softvera ter mobilnih tehnologij. Vzporedno s tem se pojavljajo poskusi ustvarjanja in širjenja nekomercialne, odprtokodne programske opreme. KIBLIN festival KIBLIX je med leti 2002 in 2008 predstavljal srečevališče odprtokodnih aktivistov in navdušencev, nato pa se je preoblikoval v odprtokodni festival umetnosti, tehnologije in DIY praks ter s tem razširil domet razumevanja odprte kode.

Zeitgeist je narekoval sistematično analizo in ovrednotenje novih tehnologij v odnosu do uveljavljenih ekonomskih, pravnih in z avtorskimi pravicami povezanih diktatov; iskanje alternativnih načinov, kako ubežati njihovemu primežu. V povezavi s sodobnimi družbenimi omrežji, znanostjo, sociologijo, tehnologijami, kulturo in umetnostjo se vzpostavlja prost dostop do informacij in znanja za vsakogar. Le-ta omogoča sodelovanje med umetniki, ustvarjalci in znanstveniki, hkrati pa širšemu občinstvu ponuja različne izobraževalne entitete in spodbuja obiskovalce k (so)ustvarjanju kreativnih izdelkov.

KIBLIX2014 se že tretjič zapored odvija na mariborskem prizorišču KIBLA PORTAL, v prostorih zapuščene tekstilne tovarne, ki obsegajo preko 2000m2, in na ta način združuje razpršene festivalske enote pod eno streho. KIBLIX2014 je srečanje umetnikov in kulturnih delavcev, raziskovalcev in ostalih željnih znanja o teoretičnem in raziskovalnem delu, ki so pripravljeni deliti in izkusiti ustvarjalne oblike umetniškega eksperimentiranja in interpretacije; odkrivati, delati, razpravljati, poslušati, deliti svoje ideje in odkritja. Kultura in znanost sta disciplini, ki se prepletata, pri tem pa na konstruktiven način izmenjujeta kulturne modele kritičnega razmišljanja, aktivizma in eksperimentiranja z znanstvenimi metodami, raziskovalnim delom in znanjem.

Sodobne interdisciplinarne oblike umetniških snovanj se prepletajo v kompleksnih spojih različnih svetov in pristopov, v napetosti med naravnim in bio-tehnološkim, virtualnim in »resničnim«, lažnim in pristnim principom, ki v mnoštvu dialogov, kontradikcij in spojev postane viden v umetniških namestitvah, digitalnih zapisih procesualnih del, performansih, predavanjih, predstavitvah, delavnicah ter avdio-vizualnih dogodkih. To kreativno večplastno obliko sodelovanj na festivalu kot takem Dragan Klajić imenuje »umetnost partnerstva«.