Rasa Šmite, Raitis Šmits and Voldemars Johansons in collaboration with Martins Ratniks (LV): Biotricity

»Biotricity« (ali »biolektrika«) je inovativni sodelovalni projekt s področja umetnosti in znanosti, pod katerega se podpisujejo Rasa Smite, Raitis Smits, in Martins Ratniks, skupaj z zvočnim umetnikom in skladateljem Voldemarsom Johansonsom ter mladimi biologi z Univerze v Latviji. Projekt eksperimentira z novo generacijo tehnologij »zelene energije« ter sonificira proces proizvodnje elektrike iz vodnih bakterij. Instalacijo sestavlja celično omrežje, ki postane sestavni del t. i. »bakterijske baterije«. Del baterije se nahaja v razstavnem prostoru, natančneje v osvetljenih plastičnih posodah, medtem ko drugi del deluje z oddaljene lokacije (ribnika na latvijskem podeželju), prenos delovanja pa v živem prenosu spremljamo na monitorju v razstavnem prostoru. Na dodatnem zaslonu so prikazane mikroskopske podobe bakterijskega okolja, ki nam tako ponujajo delen vpogled v ta sicer neviden svet. Celoten proces takšnih »gorivnih bakterij« je hkrati interpretiran v obliki zvočnih struktur, ki predstavljajo estetski vidik vzajemnega odnosa med naravo in tehnologijo oz. med biološkimi sistemi in elektronskimi omrežji.

Bio

Rasa Šmite (Latvija) in Raitis Šmits (Latvija) sta umetnika in novomedijska aktivista, ustanovitelja centrov E-LAB (1996) in RIXC (2000) ter festivala Art+Communication v Rigi (1996). Centra E-LAB/RIXC sta v devetdesetih postala pionirja omrežnih »streaming media« projektov, med njimi XCHANGE Net Radio Network, ki je prejel nagrado odličnosti na festivalu PRIX Ars Electronica ’98 (Linz, Avstrija). Med druge projekte centra RIXC spadajo tudi: Acoustic Space Lab (2001–03), Solar Radio Station (2006) in Universe Listening Station (2008). Novejši projekti tega umetniškega kolektiva se osredotočajo na umetniško raziskovanje elektromagnetskega spektra. Od leta 2009 center RIXC deluje v smeri razvoja nove omrežne iniciative v baltsko-nordijski regiji, ki se posveča sodelovanju umetnosti in znanosti na področju obnovljivih energij in trajnostnih tehnologij. Od leta 2007 Rasa in Raitis sodelujeta pri vzpostavitvi programa New Media Art in laboratorija Art Research Laboratory (http://www.mplab.lv) na Univerzi v Liepaji.

Mārtiņš Ratniks (1975) živi in dela v Rigi (Latvija). Od leta 1997 sodeluje pri dejavnostih na Centre of Electronic Arts, Media E-LAB ter internetnem radiu Ozone. Je aktiven član latvijskega centra RIXC – Centre for New Media Culture, od leta 1998 pa tudi član umetniškega kolektiva F5. Mārtiņš Ratniks deluje predvsem na področju medijev gibljive slike, ustvarja video in mešane medijske instalacije, kakor tudi avdio-vizualne performanse v živo, v sodelovanju z umetniškim kolektivom Clausthome.

Voldemars Johansons (Latvija) je umetnik in skladatelj, ki se ukvarja z oblikami zvoka/podatkov v kompozicijah, instalacijah in performansih. Študiral je na Inštitutu za sonologijo v Haagu in na Latvijski glasbeni akademiji.