Nataša Teofilović (RS): s.h.e.

s.h.e. se poigrava z virtualnostjo in realnostjo. Na petih zaslonih so prikazani 3D liki, obrnjeni proti gledalcem. Vseh pet animacij je sinhronih; med seboj so povezane v eno podobo s pomočjo posebej izdelane programske opreme. Zasloni so postavljeni ločeno, tako da virtualne igralke, ki se sprehajajo od zaslona do zaslona, navidezno prehajajo tudi skozi realni prostor. Na ta način se prepletata dva prostora – virtualni in realni. Virtualni prostor je izpraznjen; njegova prostorskost je definirana z virtualnimi liki ter njihovim gibanjem in vedenjem (tj. animacijo). V praznem prostoru virtualni liki raziskujejo svoje lastne virtualne identitete. Zato trkajo na notranjost zaslonov, se dotikajo meje (roba) slike oz. zaslona in vstopajo v svoja lastna virtualna telesa.

Bio

Nataša Teofilović je medijska umetnica katere novejša dela vključujejo digitalna okolja. Skozi prostorske ureditve in animacije dela raziskujejo zaznavo virtualnih karakterjev ter meje med virtualnimi in realnimi prostori.
Je prejemnica častne omembe na prvem tekmovanju Prix Ars Electronica Collide@CERN, njeno delo pa se je uvrstilo tudi v nagradni izbor žirije na 15. Media Arts Festivalu v Tokiu na Japonskem leta 2012. Razstavljala je v zbirki digitalnega muzeja Ars Electronica v Linzu (2007), na festivalu Incheon International Digital Art Festival (2009, Koreja), Shanghai eArts Festivalu (2007, Kitajska), festivalu DAT (2007, Singapore Science Centre), HTMlles 8 Festivalu, (2007, Montreal, Kanada) ter na dogodkih »Conversation«, (2001, Muzej sodobne umetnosti, Beograd, Jugoslavija) in »Out of Chaos – Media, Food, Industrial Products« (1996, Muzej sodobne umetnosti, Dunaj, Avstrija).

teofilovic she nova

Video