LIGHTUNE.G (HR): LIGHTERATURE READING, CHAPTER 16

LIGHTUNE.G je ime, pod katerim sta multimedijski umetnik Bojan Gagić in inženir elektroakustike Miodrag Galdović pričela skupno pot luminoakustičnega raziskovanja v letu 2011. Ime izvira iz prvih poizkusov pretvorbe svetlobe, ki jo proizvajajo gledališki žarometi LIGHT + MELODY / TUNE + TONE G/50Hz. Za svojo inovacijo na področju luminoakustike sta prejela tretjo nagrado na tekmovanju Guthmann New Musical Instrument Competition (Georgia Tech, Atlanta, 2012).

LUMINOAKUSTIKA je tehnika, zasnovana na pretvorbi svetlobe v zvok s pomočjo fotovoltaičnega učinka solarnih plošč. Silikonske celice solarnih plošč pretvarjajo frekvence svetlobnih objektov v tonske slike, ki jih nato lahko moduliramo s pomočjo klasičnih analognih učinkov ali obdelamo z različnimi računalniškimi avdio platformami. Osnovna metodologija se deli na delo z umetnimi (LED, video projekcije, neonske in tungsten luči, pršilci, UV itd.) in naravnimi viri svetlobe (sonce).

LIGHTERATURE READING je prvi luminoakustični javni projekt, razdeljen na Poglavja. Vsak nastop predstavlja novo Poglavje, ki se od prejšnjega razlikuje po vpeljavi novih svetlobnih objektov, spreminjanju položaja modulov, prostorski razporeditvi, dinamiki izvedbe, vključenosti občinstva ali preprosto po spremembi osnovne strukture nastopa. Literatura – lučoratura je sestavljena iz devetih solarnih plošč, nameščenih na mikrofonska stojala, v katere ob spremembi svetlobnih pogojev intervenira instalacija Lightune.G.