English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

dr. Martin Terbuc
FERI
Institut za avtomatiko



Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Martin Terbuc se je rodil leta 1960 in diplomiral 1984 na Visoki tehniški šoli v Mariboru, kjer se je tudi zaposlil kakor mladi raziskovalec in vpisal podiplomski študij. Magistriral je leta 1987 na Tehniški fakulteti smer elektrotehnika v Mariboru in zagovarjal doktorat 1996 na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, kjer je zaposlen kakor docent za področje avtomatike in robotike. Izpopolnjeval se je tudi na Tehniški univerzi Muenchen.




Subject

Uporaba Linux-a v vgrajenih sistemih

V GNU/Linux okolju je za delo v realnem času najbolj znan RTLinux in njegov klon RTAI. Pri izvedbi RTLinuxa imamo majhno, hitro in predvidljivo jedro z omejenimi funkcijami, ki soobstajalo skupaj z normalnim jedrom Linux. Med običajno jedro in strojno opremo je vstavljen vmesni abstraktni sloj - RTLinux vmesnik, imenovan tudi "virtual machine" in je jedru Linux prirejena nizka prioriteta tako da ne more nikoli preprečiti ali upočasniti izvajanja nalog v realnem, času.

Za prikaz delovanja RTLinux-a smo izvedli PID regulacijo linearne osi kjer lahko preko grafičnega uporabniškega vmesnika v času delovanja (on-line) spreminjamo parametre. Z vključitvijo uporabe orodij kakor so npr. LabView in Matlab/Simulink pa dobimo tudi močno orodje za raziskovalne namene.

Vsekakor nas zanima obnašanje računalniškega sistema. Z višanjem hitrosti tipanja se opazi, kako se krajša čas, ki ga ima na razpolago GNU/Linux. Predvsem se to kaže pri preklapljanju med namizji, vendar regulator deluje povsem stabilno. Izkaže se, da je izgradnja sistemov za delo v sprotnem času z uporabo izvedenk Linux-a smiselna, tako s tehničnega kot ekonomskega stališča.

 

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003