English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Patrick K. Kroupa (ZDA)
Oddelek za nevrologijo, Univerza Miami
 







Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Patrick K. Kroupa se intenzivno ukvarja z računalništvom že od otroštva. V osemdesetih je bil med ustanovnimi člani Legion of Doom, ki je do sedaj zagotovo najbolj poznana skupina hackerjev. Ker se je sčasoma naveličal uporabljati sisteme, ki niso pripadali njemu, je leta 1991 so-ustanovil Mind Vox – prvi ponudnik internetnih storitev v New Yorku in tretji na svetu ter eden prvih stotih registriranih .com na svetu. Pojavil se je v več kot 15 knjigah, 100 revijah in časopisnih člankih in v približno desetih ekskluzivnih televizijskih reportažah.
Trenutno Patrick dela na Oddelku za nevrologijo na Univerzi v Miamiju, kjer je vodja IT v enem največjih nevroloških raziskovalnih centrov na svetu.

Tema predavanja

Predavanje bo zajelo vrsto rešitev za zaščito in kodiranje podatkov na operacijskih sistemih, ki temeljijo na Unixu. Poudarek bo na Linuxu in Solarisu. Prav tako bo govora o Windows XP, ker je - na žalost - prisoten povsod in veliko ljudi nima druge izbire, kot da ga uporablja.

Kje je zaželeno kodiranje podatkov na nivoju datotek; Govora bo o klasičnih datotečnih kodirnikih, vključno z GPG, PGP, in pripadajočimi orodji. Glavni poudarek bo na rešitvah z odprto kodo in prosto dostopnem sistemu z javnim ključem: GNU Privacy Guard.

Prav tako bo govora o nameščanju GPG-ja in vzpostavitvi osebnih parov s ključi, kodiranju in dekodiranju podatkov, označevanju sporočil in integriranju kodiranja v splošno uporabne aplikacije, kot so Mozilla, Mutt in Pine.

Drugi del predavanja bo posvečen datotečnim sistemom, ki temeljijo na kriptogramih, kot je CFS in TCFS, in prednostim uporabe v večjem obsegu, kjer je prioriteta na transparentnem dostopu, zrnatost in skupni rabi datotek.

Predstavljen bo Cryptographic File System (CFS) Matta Blazea, ki je najbrž najpopularnejš in v svetu tudi najbolj uporabljan. Narejena bo primerjava s Transparent Cryptographic File System (TCFS).

Govora bo o osnovni sistemski zgradbi CFS-ja in TCFS-ja. Delovanje s ključem, vzpostavitev serverja in pričakovanja bodo zaokrožila predavanje.

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003