English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Mark Martinec
Mrežni infrastrukturni center IJS.

Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Rojen in šolan v Ljubljani, diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo leta 1979, smer Računalništvo in informatika. Od takrat zaposlen na Institutu "Jožef Stefan" v Ljubljani, vrsto let na takratnem Odseku za računalništvo in informatiko, sedaj v Mrežnem infrastrukturnem centru IJS.

Razvil zgodnjo grafično strojno opremo ter implementiral standardno grafično knjižnico GKS z vrsto gonilnikov za takratne grafične naprave, avtor programske opreme za interaktivno načrtovanje tiskanih vezij (z gonilnikom za profesionalno osvetljevalne enoto), ki se je vrsto let uporabljala na IJS, deloval na več področjih programske opreme (simulacija elektronskih vezij, prevajalniki, makro procesorji, obdelava in stavljenje besedil, sinhronizacija časa, ...). Gostoval v Computer Laboratory na Univerzi v Cambridge-u, Velika Britanija, kjer je sodeloval pri razvoju in preverjanju integriranih vezij za Cambridge ring, ki je bil takrat konkurenca Ethernetu.



Tema predavnja

Amavisd-new - zmogljiva protivirusna in proti-UBE zaščita za večje osrednje poštne strežnike

Amavisd-new je odprta programska rešitev za Unix in Linux poštne trežnike na področju protivirusne zaščite in zaščite pred nepoklicano komercialno pošto (spam, UBE). Zaradi zasnove, skrbnosti v podrobnostih izdelave in skladnostjo s standardi je zanimiva za postavitve, ki morajo zagotavljati zanesljivost in predvidljivo stalno visoko prepustnost elektronske pošte. Ugotavljanje prisotnosti virusov izvajajo zunanji (tipično komercialni) programi, prepoznavanje UBE je v rokah odprte programske opreme SpamAssassin, amavisd-new pa skrbi za komunikacijo s poštnim strežnikom in za učinkovito povezovanje vseh komponent.

Predavanje bo obsegalo:

•  v uvodu bomo orisali značilnosti in razsežnosti problema virusov in nezaželene komercialne pošte, temeljev ki ga omogočajo in razpihujejo ter pregledali področja, na katerih se borimo proti nadlogi.

•  Opis mehanizmov, prek katerih se lahko amavisd-new povezuje s poštnim strežnikom in zunanjimi programi, bomo dopolnili s pregledom možnih načinov umestitve zaščitne/filtrirne programske opreme v poštni sistem in s primerjavo med njimi. Primerjava z nekaterimi sorodnimi rešitvami.

•  Kratek pregled nekaterih dopolnilnih odprtih rešitev za prikaz statističnih podatkov, vmesnikov do uporabniških nastavitev in za upravljanje s karenteno.

•  Administriranje sistema: pregled poteka sporočil skozi sistem ter vrstni red odločitev in akcij, običajnejši modeli postavitve sistema, pomembnejše nastavitve in možnosti, individualne nastavitve za prejemnike ali poddomene (SQL, LDAP, statične tabele). Spremljanje delovanja in kaj storiti v primeru težav.

•  Razmislek o primerni izbiri politike (policy) odzivov na nadležno in na okuženo pošto: obvestila pošiljateljem, obvestila administratorju, obvestila prejemnikom, zadrževanje pošte (karantena), dostava pošte opremljene z opozorili, avtomatska uvrstitev v poštne podmape. Možni odzivi na viruse, na prepovedan tip ali ime priponk in na komercialna sporočila. Razmislek o različnih merilih za dohodno, odhodno in notranjo pošto. Kako lahko rešitev lokalnega problema povzroči novega globalnega.

•  Varnost za končnega uporabnika in varnost za poštni strežnik: kaj lahko pričakujemo od sistema, kje prežijo nevarnosti in kakšni mehanizmi so na voljo za obrambo.

•  Skrb za visoko prepustnost: prepoznavanje ozkih grl in zamudnih operacij, najpomembnejše nastavitve, ki vplivajo na prepustnost, prilagoditev operacijskega sistema aplikaciji. Kolikšno zmogljivost lahko pričakujemo od sodobnega Unix sistema. Visoko prepustni sistemi: kaj storiti, ko en računalnik ne zmore celotne obremenitve.


  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003