English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

dr. Marija Zlata Božnar

Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Marija Zlata Božnar je diplomirala leta 1990 na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo na Univerzi v Ljubljani. Še isto leto se je pridružila Odseku za fiziko nizkih in srednjih energij na Institutu Jožef Stefan. Delala je v Laboratoriju za merilne sisteme, ki se je leta 1993 preoblikoval v samostojno podjetje AMES d.o.o., kjer je zaposlena še danes.

Njeno delo je obsegalo sodelovanje in vodenje projektov s področja izgradnje kompleksnih merilnih sistemov za meritve v okolju s področja meteorologije in onesnaževanja ozračja. V okviru teh projektov je njeno programersko delo obsegalo razvoj prikazovalnih programov in vmesnikov za vodenje monitorjev za merjenje onesnaženja ozračja.

Tudi njeno raziskovalno delo se je vsa ta leta navezovalo na onesnaženje ozračja. Leta 1992 je magistrirala in leta 1997 doktorirala s področja razvoja metode za napovedovanje plinskih koncentracij v ozračju z modelom na osnovi nevronskih mrež. Metodo je skupina celovito uvedla prva v svetu. Poleg tega pa se skupina ukvarja tudi z numeričnim modeliranjem onesnaževanja ozračja.

V zadnjem letu sodeluje pri projektu INES (prenos programske opreme za avtomatsko merilno postajo v Linux okolje).



Tema predavnja


Okoljska merilna postaja z operacijskih sistemom Linux

Uporabniški eksperiment "Okoljski monitoring v urbanem okolju", ki ga izvajamo v okviru projekta INES, bo predstavil avtomatsko spremljanje okoljskih parametrov v Sloveniji z uporabo elementov merilnih mrež, zgrajenih z odprtimi operacijskimi sistemi. Kot primer "dobre prakse" bo posredoval zgled takšne uporabe ne le zainteresiranim podjetjem, državnim in lokalnim institucijam, temvec tudi neposredno obcanom, ki jih stanje okolja vedno bolj zanima. Pridobljeno znanje bo - glede na to, da okoljski problemi ne poznajo meja - neposredno uporabno tudi v drugih državah Evropske skupnosti.
Okoljski merilni sistem (EIS - Environmental Information System) predstavlja sklop ene ali vec avtomatskih merilnih postaj. Kot primer uporabe odprte programske kode bo predstavljena vgrajena avtomatska merilna postaja, ki temelji na operacijskem sistemu Linux. Programska oprema merilne postaje je zgrajena modularno in zagotavlja avtomatsko zajemanje, preverjanje, shranjevanje in prikazovanje podatkov okoljskih parametrov. Vsi programski moduli merilne postaje so razviti z razvojnim orodjem Qt. Qt razvojno okolje omogoca razvoj enotne programske kode, ki jo je mogoce prevesti in uporabiti na razlicnih operacijskih sistemih. Komunikacija med programskimi moduli temelji na TCP/IP komunikacijskem protokolu. Shranjevanje in zajem shranjenih podatkov pa poteka preko ODBC (Open DataBase Connectivity) programskega vmesnika.

 

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003