English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Konvergenca storitev in univerzalno sporočanje
Andrej Štern, LTFE
 
Matej Eljon, LTFE


Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Andrej Štern je študent doktorskega študija na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1999 diplomiral iz smeri telekomunikacije in leta 2003 tudi magistriral. Zaposlen je v Laboratoriju za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko, kjer se ukvarja z raziskovanjem razvoja mobilnih komunikacij s poudarkom na tehnologijah, storitvah in vsebinah prihodnosti. Njegova interesna področja zajemajo še razvoj aplikacij, elektronskih sestavov ter uporabe interneta. V sklopu pedagoških aktivnosti prenaša pridobljeno znanje in izkušnje na mlajše generacije in se pojavlja kot avtor in soavtor več prispevkov.

Matej Eljon je diplomiral leta 1999 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je leta 2003 tudi magistriral. Že med dodiplomskim študijem se je pridružil Laboratoriju za telekomunikacije in pričel aktivno sodelovati pri raziskavah in projektnem delu. Njegovo pedagoško, raziskovalno in razvojno delo je povezano z načrtovanjem in realizacijo telekomunikacijskih storitev, aplikacijami računalniške telefonije, interaktivnimi video storitvami in uporabo video tehnologij v sistemih e-izobraževanja. Druga njegova interesna področja zajemajo mobilne komunikacije in širokopasovna omrežja. Pojavlja se kot avtor in soavtor več prispevkov z omenjenih raziskovalnih področij.

 

Tema predavanja


Konvergenca storitev in univerzalno sporočanje

Telekomunikacije nas danes, 12 let po vpeljavi prvega analognega sistema celične telefonije v Sloveniji, spremljajo na vsakem koraku. Prisotnost mobilnega telefona, dlančnikov in prenosnih računalnikov s telekomunikacijskimi razširitvami je presegla meje, kjer si nekateri življenja brez vseh teh elektronskih pomočnikov sploh ne moremo več predstavljati. S paketnimi nadgradnjami tokokrogovno komutiranih celičnih omrežij se je na mobilni terminal v obliki storitev WAP prenesel omejen del internetnih vsebin in storitev, ki se z novimi različicami širi na področje večpredstavnosti. Prav tovrstne vsebine v obliki slike, zvoka in podatkov pa zahtevajo nekoliko večjo pasovno širino, katero bo v celičnih omrežjih v Sloveniji mogoče doseči šele konec leta z omrežjem tretje generacije UMTS. Prenosne hitrosti do 384 kbit/s sicer zadoščajo prenosu videa nižje ločljivosti, za nekoliko manj mobilno, a precej hitrejše brskanje, pa se na točkah pokritosti, postavljenih v središčih mest, trgovskih centrih, na letališčih in nekaterih izobraževalnih ustanovah postavlja omrežje brezžičnega LAN-a.

Tehnologija, ki stoji za uporabniškimi terminali in na strani ponudnika storitev, uporabnikov pravzaprav sploh ne zanima. Le-ti se pri uporabi sodobnih mobilnih storitev srečujejo s področji govornih, podatkovnih in sporočilnih storitev, ki se nemalokrat zlivajo z ostalimi, do nedavnega ločenimi področji in tako ustvarjajo konvergenčne storitve.

Prvo izmed predstavljenih področij mobilnih storitev zajema združevanje prenosa govora z informacijsko podprtimi sistemi v obliki govornih storitev, kjer bodo omenjene tako tehnologije, namenjene razvijalcem, kot tudi storitve, ki so nastale kot sodelovanje več vpletenih ponudnikov. Pri naslednjem, podatkovnem področju, bodo predstavljene podatkovne storitve s poudarkom na razširjenosti uporabe protokola WAP kot nosilnega omrežja za javanske aplikacije ter možnosti prilagajanja vsebin za množico raznovrstnih podatkovnih odjemalcev. Sporočilne storitve, predstavljene v naslednjem sklopu, so postale aktualne predvsem s pojavom ogrodij za zajem sporočil in njihovo posredovanje na spletne strežnike zunanjih ponudnikov storitev. Kot tipični primer konvergence bo navedeno sodelovanje med televizijsko hišo, mobilnim operaterjem in Laboratorijem za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

Poseben sklop združevanja različnih tehnologij in storitev predstavlja tudi univerzalno sporočanje. Pri tem gre dejansko za zajemanje raznovrstnih oblik vsebin in njihovo podajanje preko različnih govornih in podatkovnih kanalov. V okviru univerzalnega sporočanja bodo predstavljene potrebne tehnologije ter izvedba nekaterih storitev, ki bodo v prihodnosti tudi v slovenskem prostoru omogočile branje ali pošiljanje elektronske pošte preko govornega vmesnika.

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003