English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Vlatko Kosturjak (Hrvaška)
Predsednik HULK

Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Vlatko Kosturjak je strokovnjak na področju IT pri IBM, in sicer za globalne kot tudi interne (zasebne) storitve. Specializiral se je na področju etičnega hackanja, revizije IT, razvoja varnostne politike glede na ISO/IEC 17799 standard, svetovalnih storitev za načrtovanje, izvedbo in veljavnost stalnih in obnovitvenih programov ter pomoč strankam pri uporabi učinkovitih varnostnih rešitev za zaščito njihovih informacij. Veliko izkušenj ima pri vzpostavljanju varnostnih sistemov za mreže in serverje na različnih operacijskih sistemih.



Tema predavanja


Nevarnosti PHP aplikacij

Skozi internet se vsak dan pretakajo občutljivi podatki. V istem trenutku najvišji delež prometa na medmrežju zavzema splet, ki je tudi največkrat dovoljen na različnih mrežnih napravah. Tako je razumljivo, zakaj so najobčutljivejši podatki prav na nivoju spleta in zakaj je varnost spletnih aplikacij danes med najbolj izpostavljenimi stvarmi.

Na predavanju bo govora o načinu zaščite spletne aplikacije na posameznih delih in nivojih s primeri v PHPju. Čeprav so primeri v PHPju, bodo le-ti zanimivi tudi za spletne razvijalce, ki uporabljajo Perl ali ASP. Teorija o zaščiti spletnih aplikacij je povsod enaka

PHP (okrajšava za "PHP: Hypertext Preprocessor") je zelo uporabljan odprtokodni splošno uporaben skriptni jezik, ki je posebej primeren za razvoj spleta in je lahko vgrajen v HTML. Prva črta obrambe je zaščita sistema z različnimi mrežnimi napravami (požarni zidovi, sistemi za zaznavanje vdorov - IDS, ...) in operacijskimi sistemi. Med pogostejše in bolj znane tehnike sodi omejevanje določenih TCP/IP vrat, skupaj z avtomatskim zaznavanjem vdiralcev.

Druga črta obrambe je zaščita samega spletnega strežnika. To je lahko gleda na različne spletne strežnike zelo težavna ali pa zelo enostavna naloga. Za zaščito je na voljo tudi veliko namenskih programov. Vsekakor pa je ročna priprava zaščit in nastavitev z dobrim poznavanjem problematike vedno najboljša rešitev

Naslednja stvar je pregled delovanja PHP modula. Pri tem je znanih veliko "exploitov" na različnih spletnih strežnikih. Prav tako ima sam PHP modul veliko konfiguracijskih opcij, ki so uporabne za povečanje varnosti modula in PHP skript. Zadnji in najpopularnejši problem dandanes je zasnova spletnih aplikacij. Načrtovalci so predvsem pozorni na varnost sistema na mrežnem nivoju in pogosto ignorirajo varnost na nivoju spletnih aplikacij. Načrtovalci, sistemski arhitekti in programerji bi morali biti pozorni na številne varnostne grožnje v spletnih skriptnih jezikih, kot je PHP. Sistemski arhitekti bi tudi morali biti dojemljivi za številne varnostne mehanizme že v začetku. Slabo izvedeno delo programerjev lahko vodi do resno ogrožene varnosti.

V programski paket PHP je že vključena tudi varnostna dokumentacija.

Torej, zaščitite svoje spletne aplikacije, ampak ne pozabite: "Popolnoma varen sistem je navidezno nemogoč, tako da pri varnosti pogosto uporabljamo pristop, ki je po eni strani riskanten, po drugi pa uporaben. Če bi vsak podatek, ki ga vnese uporabnik, vseboval dva biometrična podatka (kot npr. sliko mrežnice in prstni odtis), bi potrebovali zelo visok nivo preverjanja uporabnikov. Prav tako bi porabili pol ure za izpolnitev precej zahtevnega obrazca, ki bi uporabnike vzpodbujal k iskanju poti mimo varnostnega mehanizma. Najboljša varnost je ponavadi dovolj nemoteča, da se prilagaja zahtevam, ne da bi uporabnika odvračala od dela ali obremenjevala avtorja kode s posebno zahtevnostjo. Ironično, nekateri varnostni napadi so zlorabljali prezahtevno grajeno varnost, ki je čez čas popustila." (PHP dokumentacija)

 

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003