English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Janko Mivšek
 







Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Janko Mivšek se že 8 let ukvarja z združevanjem objektnega pristopa ter internetnih tehnologij pri gradnji informacijskih sistemov na različnih področjih, kot so finance, logistika ter upravljanje oskrbnih verig. Razvil je lastni strežnik za gradnjo spletnih aplikacij AIDA/Web, ki je sedaj osnova za vrsto njegovih ter izdelkov drugih podjetij. Redno sodeluje na različnih konferencah kot so Objektna tehnologija v Sloveniji, Dnevi slovenske informatike, ESUG konference (evropsko združenje uporabnikov Smalltalka) ter OOPSLA.

 

Tema predavanja


AIDA/Web, spletni aplikacijski strežnik

AIDA/Web je spletni aplikacijski strežnik, torej poleg streženja spletnih strani vsebuje tudi ogrodje za izdelavo spletnih aplikacij, ki spletne strani gradijo dinamično. Vsak tak strežnik mora poskrbeti vsaj za identifikacijo uporabnikov in njihove dostopne pravice, vodenje sej z uporabniki ter varnostno politiko, zelo pomembno pa je tudi, da nudi programerjem dobro okolje za hitro in enostavno gradnjo spletnih strani s programiranjem. In to v jeziku, ki ga običajno uporabljajo, kajti ne želijo se ukvarjati še z dodatnim jezikom za spletne strani, HTML.

AIDA/Web vsem zgornjim zahtevam ustreže z močnim ogrodjem, narejenem v jeziku Smalltalk. Ta jezik je objektni, torej je za Aido spletna stran objekt, zgrajen iz podobjektov kot je elementov spletne strani. Le-te lahko združujemo v komponente, ki jih lahko ponovno uporabimo na drugih straneh. Vidimo torej, da Aida objektni pristop ohranja tudi pri gradnji spletnih strani oz. aplikacij. Poleg tega pa Aida izdatno pomaga tudi pri pomembni lastnosti spleta: povezanosti spletnih strani z vezmi (hipertekst). Aida namreč tvori spletne vezi samodejno, kajti zanjo je spletna vez običajna referenca (kazalec) med objekti v objektnem modelu. Aidin moto je namreč: vsak objekt se zna predstaviti kot spletna stran in vezi med objekti so vezi med spletnimi stranmi.

Pomembna lastnost Aide je tudi strogo ločevanje programja, ki se ukvarja s predstavitvijo od tistega, ki skrbi za funkcionalnost aplikacije. Ta pristop se že od Smalltalkovih rosnih let imenuje MVC (Model View Controler) in se v zadnjem času uveljavlja tudi v Java svetu, spomnimo se le na Struts. Z ločevanjem po načelih MVC dosežemo, da je funkcionalna logika sistema ločena od predstavitvenega sloja, ki je skoraj vedno dosti kompleksnejši in zahteva več kode. Kadar ni ločena, se namreč takorekoč porazgubi med predstavitveno kodo, kar ima za posledico otežkočeno vzdrževanje in nadgradnjo funkcionalnosti v bodoče. Izdelava spletnih strani z ASP, JSP ali PHP ima na primer za posledico omenjene probleme.

Za konec še par besed o izkušnjah in področjih uporabe. Aida je bila razvita že leta 1996 in od takrat poganja kar nekaj tako javnih kot internih spletnih mest. Najbolj znano je gorniško spletno mesto, imenovano Gore - Ljudje (www.planid.org), katerega poganja Aida že od leta 1999. To spletno mesto vsebuje tako običajne - statične spletne strani kot dinamični del, predvsem diskusije, pa iskalnik, statistiko v realnem času in še kaj. Najbolj pa se je Aida zaradi svoje naravnanosti na izgradnjo visoko dinamičnih spletnih strani uveljavila v spletnih poslovnih aplikacijah, ki se uporabljajo znotraj podjetij v sklopu intranetov. Naj jih nekaj naštejem: obračun zemeljskega plina (AIDA/GBS), vodenje plinovodnega omrežja (AIDA/GMS), skladiščno poslovanje in transport (e-logis).

Aida je na voljo v obliki odprte kode, dostopne na strani www.eranova.si/aida. Ker je napisana v Smalltalku, je takoj prenosljiva na različne operacijske sisteme, od Windows, preko raznih Unix sistemov do Linuxa.

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003