English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Marko Hafner, Peter KOBAL
 







Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija


Marko Hafner
je od leta 2002 zaposlen v podjetju Genera Lynx d.o.o.. Pred tem se je že od leta 1976 ukvarjal z informacijsko tehnologijo, sprva kot programer in projektant takrat še avtomatske obdelave podatkov, sistemski analitik, skrbnik baz podatkov (Iskra, Ljubljana), in kasneje kot svetovalec za informacijske tehnologije in vodja poslovne informatike (Kompas) ter kot programer specialist (Liko Pris, Vrhnika). V podjetju Genera Lynx dela kot vodja projetov in sistemski analitik.


Peter KOBAL je leta 1992 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, smer računalniška logika in sistemi. Že od vsega začetka svojega strokovnega dela se ukvarja s sistemi avtomatizacije in računalniškega vodenja procesov. Vodil je različne projekte za učinkovito rabo energije v industriji, zgradbah in komunalni energetiki. Zadnja leta se intenzivno ukvarja z uvajanjem sodobnih internetnih tehnologij na različna področja energetike. Od leta 2002 je direktor podjetja Genera Lynx d.o.o., ki je specializirano za uvajanje informacijskih tehnologij v industriji in energetiki.



Tema predavanja


Uporaba odprte kode v rešitvah WapScada in WebControl

Povzetek: Uporaba odprte kode pri razvoju programske opreme za daljinsko upravljanje industrijskih procesov in nadzornih sistemov. Uvodni del obravnava nekaj obstoječe programske opreme z odprto kodo, ki je lahko in je bila uporabljena pri razvoju. V nadaljevanju govorimo o funkcionalnem opisu WapScade in WebControla. Zaključek daje nekaj primerov iz obstoječih aplikacij in pregled prednosti in pomanjkljivosti uporabe odprte kode pri razvoju take programske opreme.

 

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003