English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Tadej Drmaž, Miha Nedok,







Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Naslov predavanja

EPP mobile

Elektronski plačilni promet je eno od prvih področij, kjer je prišlo do množične uporabe elektronskega poslovanja. Področje je zanimivo, saj je bilo zaradi posebnih zahtev pri izvedbi potrebno razrešiti dve področji povezani z internetnim poslovanjem. Prvo področje predstavlja sam prenos podatkov ter s tem povezane klientske in strežniške komponente, hkrati pa zagotoviti potrebno varnost. Prav zaradi varnosti je področje elektronskega bančništva pionirsko glede uporabe novih tehnologij kriptiranja in avtentifikacije ter kot tako napoveduje smeri razvoja tudi na drugih področjih uporabe internetnih tehnologij. Ob tem velja še omeniti, da uporaba spletnih tehnologij v Sloveniji ne zaostaja glede na razvite države, na nekaterih področjih pa celo prednjači.

V Sloveniji je pionirsko vlogo pri razvoju elektronskega poslovanja glede na funkcijo, ki jo je opravljala, imela takratna Agencija za plačilni promet. Bistvena vloga, katero je odigrala je v tem, da je določila standarde datotek za izmenjave podatkov, s čimer je omogočila svojim komitentom elektronsko opravljati bistvene funkcionalnosti kot npr. vpoglede v stanja na računih, preglede prometov ter prejemanje izpiskov. Sama komunikacija je potekala z uporabo elektronske pošte, za kodiranje se je uporabljal sistem PGP.

Ker nam v Sloveniji vedno uspe preproste in relativno dobre zadeve nadomestiti z 'boljšimi' se je to zgodilo tudi na področju plačilnega prometa. Opravljanje plačilnega prometa se je preneslo na poslovne banke, ki so morale komitentom ponuditi vsaj funkcionalnosti, katere so že bile omogočene na Agenciji. Nekatere banke so komitentom ponudile nekaj novih funkcionalnosti in prilagodile proces elektronskega plačilnega prometa podjetjem, druge so ostale na nivoju nekdanje Agencije. Žal banke programsko opremo za plačilni promet še vedno gledajo s vidika samega plačevanja in večinoma niso pripravljene vanjo vgraditi nove funkcionalnosti, ki bi bolj 'olajšale' delo komitentom. Tako banke večinoma omogočajo komitentom pregled poslovanja (nekatere samo na tolarskem delu TRR), za varnost so poskrbele vsaka zase, saj regulator (beri država in Banka Slovenije) nista sledila razvoju elektronskega poslovanja z ažurnimi predpisi. Tako imamo v Sloveniji več kot dvajset bank z bolj ali manj individualnimi rešitvami, kar zelo otežuje nadaljnji razvoj. Vsi se oklepamo svojih vrtičkov, kratko pa potegnejo komitenti. Vsem bankam je skupno, da opozarjajo na velike stroške elektronskega poslovanja, še nobena pa ni zmanjšala stroškov 'klasičnega' poslovanja, ki ga je elektronsko poslovanje nadomestilo. Po podatkih nekaterih bank večina komitentov uporablja elektronsko poslovanje, banke pa zaradi tega nimajo manj marmornih, medeninastih in mahagonijevih ekspozitur in okenc. Ko kupuješ nov avto, je samo po sebi umevno, da starega prodaš, saj dveh me potrebuješ, česar za področje uvajanja elektronskega poslovanja ne moremo trditi. Z uvajanjem so povezani stroški, organizacije poslovanja pa ne predvidevajo s tem povezanega zniževanja stroškov na drugih področjih.

V podjetju ZRCALO d.o.o. smo s svojimi verzijami programske opreme skušali zagotoviti univerzalnost in kompatibilnost. Tako programska oprema EPP podpira različne tehnologije avtorizacije, saj lahko komitenti (odvisno od banke) za avtorizacijo lahko uporabljajo tehnologije PGP, enkratnih gesel ter digitalnih podpisov. Komitentom ponujamo možnost uporabe spletnih in namestitvenih različic, za integracijo v interne informacijske sisteme uporabljamo splošno sprejete standarde 'npr. ZBS'. Podrobnejša predstavitev programske opreme EPP se nahaja na www.zrcalo.si.

Naslednji korak predstavlja možnost poslovanja pravnih oseb tudi z nekoliko okleščeno verzijo, ki bo delovala na odprtokodnih operacijskih sistemih. Poleg tega smo za uporabnike programske opreme EPP pripravili mobilno različico EPPMobile.

Mobilna različica EPPMobile je namenjena uporabnikom, ki si želijo ažurno spremljanje svojih računov. Poleg tega nudi integracijo z že obstoječimi različicami programske opreme EPP3. Najnujneše funkcionalnosti so podrobnejši pregled stanja na računih in avtorizacija plačilnih nalogov. Že spletna različica EPP3 je postavila smernice za mobilno bančništvo. Avtorizacija plačilnih nalogov preko EPPMobile pa pripomore k bistvenemu izboljšanju poslovanja pravne osebe, saj se le ta vrši neodvisno od lokacije uporabnika in tudi opreme, ki jo ima v danem trenutku na voljo. Mobilni telefon pa je postal nenadomesten za uspešno poslovanje pravne osebe.

Glede na razvoj mobilnih telefonov in možnosti prenosa podatkov do sedaj ni bilo možno narediti zares kakovostne in uporabniku prijazne podpore za poslovanje z banko. Dosedanje rešitve, kot so SMS sporočila in WAP vmesniki je veljalo, da si bile okorne in za uporabnika neprijazne. Zato razvoj EPPMobile temelji na najnovejših tehnologijah, ki so na razpolago na telefonih nove generacije, kot so mobilni telefoni Nokia series 60. Veliko prednost pa pri tem prinaša prenos podatkov preko GPRS tehnologije.

V ospredje velja postaviti avtorizacijo plačilnih nalogov, ki omogoča dokončen podpis plačilnih nalogov. V primeru, da je bil plačilni nalog delno podpisan z eno izmed različic EPP3 vam EPPMobile omogoča, da neodvisno od lokacije dokončno podpišete plačilni nalog, ki se s tem prenese v plačilo. Žal obstoječa programska oprema trenutno omogoča le avtorizacijo z uporabo generatorjev enkratnih gesel, vendar se bo glede na trende v razvoju operacijskih sistemov za mobilne telefone tudi to kmalu spremenilo. Poleg tega EPPMobile omogoča tudi podrobnejši pregled stanja in podrobnješi pregled tekočega prometa na računih, ki je lahko pomemben za poslovanje pravne osebe.


  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003