English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Boris Dragovič
Systems Research Group, Computer Laboratory, University of Cambrigde

Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Born in Belgrade in 1979. Graduated from the Department of Computer Science, University College London in June 2002 with First Class Honours Degree and an academic achievements Medal. Disertation topic: LinSec - Linux Security Protection System. Currently a PhD Researcher within the Systems Research Group, Computer Laboratory, University of Cambrigde. Conducting research in the area of Security for Ubiquitous Computing
Environments. One of the founders of OSNY - Open Source Network of Yugoslavia. Authored and co-authored seven publications presented at international conferences and gave a number of invited talks.

Tema predavanja

Projekt Xenoserver je namenjen gradnji javne infrastrukture za potrebe distribuirane računske moči na omrežjih širših področij (WAN). V svetovnem merilu načrtujemo razpršene izvršilne Xenoserver platforme, ki bodo vsakemu posamezniku omogočale vnos kode za izvajanje. Ta bo za to plačal vsa porabljena ali rezervirana računska sredstva med zagonom kode. S pomočjo tega se bo pospešilo razporejanje računskih sredstev, zmanjšala preobremenjenost in morda se bo platforma na ta način lahko tudi sama financirala.

Takšna globalna infrastruktura, ki jo načrtujemo, je poglavitna pri osnovnem problemu komunikacijske latence. Če damo možnost vsakemu, da zaganja programe na določenih točkah po omrežju, lahko zagotovimo, da se njegova koda zaganja bližje entiteti s katero je potrebna interakcija. Tako kot zmanjševati latence, se je tako možno izogniti tudi ozkim grlom in zmanjšanjem velikih mrežnih obremenitev ter ponuditi platformo, ki bo omogočala, da bo koda prehodno priključenih mobilnih naprav zagotavljala njihovo mrežno prisotnost.

Ta obsežen projekt ima dve glavni nalogi:

Razvoj kontrol Xen navideznega stroja, visoko zmogljive programske opreme, ki bo omogočala gostiti več operacijskih sistemov na x86-baziranem strežniku. To oblikuje jedro vsakega Xenoserver node-a, ki ponuja upravljanje s sredstvi, urejanje uporabnikov in nadzor, ki ga potrebujemo. Xen vsebuje veliko aplikacij zunaj Xenoserver projekta. Med te spadajo stabilni strežniški sistemi in varne računske platforme.

Razvoj Xenoserver Open Platform vsebuje kontrolno programsko opremo za urejanje Xenoserver omrežij. Naše raziskovanje vsebuje distribuirane hrambe podatkov, samodejno odkrivanje strežnikov, upravljanje s sredstvi in avtentikacijo, avtorizacijo in delo z uporabniškimi dostopi. To delo je bistveno za Grid računalništvo in za globalno distribuirane testne sisteme, kot je na primer PlanetLab.

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003