English version PROGRAM FORUM SPONZORJI MEDIJI GOSTOVANJA POVEZAVE MATERIAL

Patrik Backman
Free/Open Source
Software technical evangelist
for MySQL AB

Organizator festivala je
Multimedijski center Kibla, Maribor

 



Avtobiografija

Patrik Backman je koordinator partnersta v podjetju MySQL, kjer se trenutno ukvarja s partnerstvom med podjetjema MySQL in SAP. Namen tega partnerstva je nadaljnji razvoj podatkovne baze MySQL, tako da bo v prihodnosti lahko podpirala podjetniške sisteme in rešitve SAP. Drugi cilj sodelovanja je promocija odprtokodne podatkovne baze podjetja MaxDB, prej v svetu poznan kot SAP DB. Patrik je po rodu Finec in živi v Helsinkih.




Tema predavanja

MySQL AB je zasebno švedsko podjetje, ki so ga ustanovili razvijalci podatkovne baze MySQL. Podjetje je lastnik osnovne kode MySQL in od vsega začetka izdaja izvorno kodo kot Open Source. MySQL AB izdaja podatkovno bazo MySQL, kot odprto kodo pod licenco GPL, prav tako pa ponuja komercialne licence, za tiste ki ne želijo biti vezani na licenco GPL. Njihova osnovna logika glede licenc se glasi: "Če ste odprti vi, smo tudi mi in če ste komercialni vi, smo tudi mi". Komercialne licence jim prinesejo 50% dohodka, ostalo dobijo od podpore, svetovanja in izobraževanja.

MySQL je vsebovan v vseh večjih distribucijah Linuxa. Povpreček instalacij trenutno znaša prbližno 4 milijone in vsak dan se jih iz spleta prenese čez 30.000. V nekaterih merilih se MySQL lahko celo primerja z Oracleom: več se uporablja v Nemčiji (glede na raziskavo revije iX), prav tako pa prekaša Oracle na Googlu, kjer je število zadetkov 'MySQL' višje od 'Oracle'. Pri MySQL trdijo, da je tržni delež vseh uporabljenih datotek 20% , medtem ko na trgu podatkovnih baz prinaša samo 0.02% prihodka.

Razvoj MySQL

Popularnost MySQL je v največji meri zasluga MySQL 3.23, ki je uporabnike že oskrbela s celoto, ki zadovoljuje večino potreb. Poleti 2000 so kot novost izdali transakcije in replikacije . Trenutno je zunaj verzija 4.0, ki ponuja pred-polnilnik (rezultat je boljša zmogljivost), ukaz Union, dvonitne replikacije, iskanje celotnega teksta in sposobnost namenskih strežnikov. Verzija 4.1 je v beta izdaji in ponuja Sub-queries, pripravljene ukaze, Open Gis in več. Pričakovana verzija 5.0 bo vsebovala shranjene procedure, kurzorje,...Prav tako se razvija ukaz View, za verzijo 5.1.

Partnerstvo MySQL in SAP

V maju 2003 je MySQL sklenil partnerstvo z SAP, z namenom, da bi MySQL razvili tako da bi lahko podpiral težke SAP poslovne sisteme in rešitve. Drugi cilj partnerstva so tržne pravice, ki jih je MySQL dobil za SAP DB in so jih pri MySQL preimenovali v MaxDB. MaxDB je kompleksna podatkovna baza za podjetja, ki jo bo podjetje MySQL ponudilo kot odprto kodo pod licenco GPL pred koncem leta 2003. Sedaj, ko ima MySQL v svojem portfoliu MaxDB, lahko nastopi kot "edinstven trgovski prostor" za datoteke. Če potrebujete hitre, zanesljive in preproste podatkovne baze, ponujamo MySQL. Če pa želite kompleksen podjetniški paket, vam ponujamo MaxDB. Trenutno se razvijajo tudi medoperativne oblike za MaxDB in ko bodo končane, bo za uporabnike MySQL moč uporabiti MaxDB server. Prav tako bo mogoče vzpostaviti replikacijo med serverjem MySQL in serverjem MaxDB v obeh smereh.

  Oblikovanje : ZRCALO d.o.o.      Copyright KIBLIX 2003